| Autor
|
Thread |
|
|
Caesar
Administrator

Data inscrierii: 04/Iul/2008
|
Raspunsuri Complete trimise de catre Participanti
GeorgianaBS
Iata raspunsul meu la etapa 1 a concursului concretizat pentru ocuparea celor 2 posturi vacante de jurnalisti la sectiunea "stiri, noutati":
Partea I: -
Posibilitatea, spune J.K.Rowling, de a impartasi in sfarsit toate informatiile cu fanii este magica. (varianta d) –
Mesajul religios transmis in HP7 este , spre deosebire de celelalte parti ascuns. (varianta b) –
Sacrificiul de sine este o trăsătură rar intalnita. (varianta a) –
Dragostea fata de aproape poate fi nemarginita. (varianta a) –
Curiozitatea lui Harry din cartile/filmele Harry Potter poate fi considerata ca fiind primordiala. (varianta c) –
Greseala lui Dumbledore de-a fi cazut prada ispitei puterii este umana. (varianta c) –
Pe tine, ca si cititor, cartile/filmele te-au inspirit sa ierti. (varianta i)
“Puterea cartilor”… Ne punem intrebarea: “ce se intelege prin ea?” sau, mai degraba:”exista o astfel de putere?”. Dupa parerea mea, raspunsul la cea din urma intrebare este:”DA”. DA: cartile au tărie mare asupra oamenilor; DA: cartile pot schimba lumea radical si iar DA: pentru cei cu ce nu vor sa-si deschida sufletul, cartile reprezinta un real “pericol”. Citind o carte, mintea noastra se contopeste cu fiecare litera, cuvant sau propozitie; sufletul se deschide asupra intamplarilor descrise. Asa cum sugereaza si citatul, “cititorii obsesivi” sunt cei care iubesc literatura, cei ce fac din ea un mod de viata, cei care, citind, traiesc cu adevarat intamplarile din carti, sufera impreuna cu personajele, se bucura, se intristeaza, iubesc, iarta si o iau de la capat. Dar eu…eu sunt printre ei? Oare chiar simt ceea ce simt si personajele? La aceasta intrebare nu raspunde mama, nu pe ea o intreb, ci pe mine. Mai precis, pe ... “Sufletul meu, m-ai durut vreodata cand au suferit personajele din carte? Cand parca toata cartea si societatea mea a suferit? Ai tresaltat tu de bucurie atunci cand ele au trecut cu bine peste greutati? Crezi tu ca si mintea-mi s-a gandit ca, poate, intr-o zi, ma voi afla in situatia lor si voi plange?”. Ce ciudat pare sa-ti intrebi sufletul asa ceva... Insa, spre surprinderea mea, mi-a raspuns. Si nu asa cum raspundeti voi. Pe el nu-l aud. Doar il simt. El spune:”DA”. Si deodata ma recunosc un alt om, caci omul e definit prin sentimentele lui si se pare ca aceste CARTI imi transmit anumite sentimente, imi schimba starea de spirit. Aceste trairi sufletesti ne inspira in tot ceea ce facem. Nu poti da o petrecere cand esti foarte trist, nu poti plange la o inmormantare daca iti doresti sa fii la o petrecere. Insa ne mai inspira si in alt fel: ne ajuta sa ne formam un mod de viata diferit, poate, de cel de pana acum. Poate decidem, datorita lor, sa traim iubind si iertand. Cartile devin astfel o parte din viata noastra, iar daca acea parte ar lipsi, am fi altii. Insa mai exista o succesiune de intrebari ale caror raspunsuri diferentiaza cititorii. Una dintre ele este:”Cum alegem o carte?”. Exista persoane care intai privesc cat de groasa este cartea, iar in cazul in care o considera mult prea mare, o lasa si trec la alta. De asemenea, daca au auzit ca in acea carte actiunile petrecute sunt complexe, o dau la o parte. Asta inseamna ca oamenii de genul acesta au prejudecati fata de cartile care se descriu prin cuvintele de mai sus. Ei nu sunt inspirati la fel de puterea cartilor. Nu o simt. Astfel, ajungem si la citatul dat: ”Puterea cartilor a inspirat o generatie de cititori obsesivi si fara prejudecati fata de carti groase si actiuni complexe.”. Ne putem referi acum la volumele Harry Potter. Acestea, daca le priviti, sunt destul de groase si au o actiune complexa. Insa cei care nu se iau dupa aceste caracteristici se schimba cu adevarat citindu-le. Sentimentele sunt incercate in situatii nemaintantalnite, situatii care ne fac sa ne schimbam si, cel mai important, sa invatam. Sa invatam sa iubim, sa iertam, sa ii ajutam pe celalti, sa ii intelegem, sa avem indrazneala si curaj, sa credem cu adevarat ca putem transforma lumea. Aceste carti sunt o adevarata lectie de viata.
Comentariu Redactor INGERasultau7: Iti place sa dezvolti orice subiect intr-un mod extrem de detaliat insa acest lucru nu este de cele mai numeroase ori bine. Abia spre sfarsit ai reusit sa atingi punctele tari ale citatului desi rationamentul tau este corect.
Comentariu Redactor Caesar: Se pare ca ai fost „vizitata” de inspiratie in acest compact eseu. Imi place stilul tau, „ ai potential”, dar se poate si mai mult. Nu te voi lauda, pentru ca trebuie sa te perfectionezi citind acest comentariu si sa devii, intr-un final, perfecta. Repetitiile cuvantului „da” deranjeaza uneori cititorul, desi da este raspunsul multor intrebari. De asemenea, ai scapat ceva important: tindem sa ne cream un univers pe baza a ceea ce retinem din carti, astfel reusind sa evitam greselile umane petrecute in acestea. Marin Sorescu spunea odata: „ Lumea se inchide atat de bine intre aceste doua coperti”. Dar totusi, nu ai atins punctele forte decat in finalul materialului, ceea ce lasa de dorit.
Ultima modificare efectuata de catre Caesar la 01/08/2008 19:10, modificat de 1 data in total
|
01/08/2008 19:04 |
|
|
|
|
|
|
Caesar
Administrator

|
-
Oana_Hermi
I…Posibilitatea, spune J.K.Rowling, de a impartasi in sfarsit toate informatiile cu fanii este: a) o binecuvantare; b)o necesitate; c) o presiune; d) magica B
Mesajul religios transmis in HP7 este , spre deosebire de celelalte parti: a)foarte important; b)ascuns; c)nemaiintalnit; d)esential C
Sacrificiul de sine este o calitate: a)rar intalnita; b)morala; c)inexistenta; d)subiect de carte A
Dragostea fata de aproape poate fi: a)nemarginita; b)inexistenta; c)conditionata de circumstante; d)vibranta A
Curiozitatea lui Harry din cartile/filmele Harry Potter poate fi considerata ca fiind: a)indiscreta; b)auxiliara; c)primordiala; d)genetica D
Greseala lui Dumbledore de-a fi cazut prada ispitei puterii este: a)majora; b)justificabila; c)umana; d)un indiciu C
Pe tine, ca si cititor, cartile/filmele te-au inspirit sa: a)iubesti neconditionat; b)sa visezi; c)sa fii eroul/eroina propriei vieti; d)sa-ti faci prieteni; e)sa urasti; f)sa ai prejudecati; g) sa studiezi mai mult; h)sa scrii literatura; i)sa ierti B
II…Comentati prin cuvintele voastre urmatoarea afirmatie: “Puterea cartilor a inspirat o generatie de cititori obsesivi si fara prejudecati fata de carti groase si actiuni complexe.” (maxim o pagina) Raspuns:As putea sa comentez in felul acesta:Chiar e adevarat,puterea cartilor n-ea adus inspiratia,asa se nasc zeci de scriitori,zic zeci,fiindca sunt multi scriitor,dar nu toti scriu din inima,si curat.Eh....si fraza"fara prejudecati fata de carti groase si actiuni complexe"...exact...fara prejudecati fata de o carte groasa,daca ai vointa poti sa citesti si o carte de...stiu io....18954 de pagini. Oana_Hermi (Candidata ca postul de redactor)
Comentariu Redactor INGERasultau7 :N-ai atins nici de departe ideea citatului. Ai facut niste simple afirmatii plecand de la ceea ce era deja scris in el. N-ai trecut prin filtrul gandirii ce ar putea insemna acest lucru. Mi-ar fi placut sa vad o idée originala de la tine.
Comentariu Redactor Caesar: Chiar „bati campii la greu”. Trecand peste greselile de gramatica ( de care va trebuie sa scapi neaparat pentru a deveni redactor), peste exprimarile „paysanne”( ca sa zic asa) gen „io”, si desigur si de repetitiile ingrozitoare. Ca sa nu mai vorbim de exagerari si de faptul ca ai tras cu dintii de material ca sa se lungeasca. Ma asteptam la mai mult.
De comun acord, s-a hotarat descalificarea ta din concurs. Mult succes mai departe!
|
01/08/2008 19:15 |
|
|
Caesar
Administrator

|
-
AnNdReEa
I….Posibilitatea, spune J.K.Rowling, de a impartasi in sfarsit toate informatiile cu fanii este magica.
Mesajul religios transmis in HP7 este, spre deosebire de celelalte parti nemaiintalnit. Sacrificiul de sine este o valoare rar intalnita.
Dragostea fata de aproximativ poate fi conditionata de circumstante. Curiozitatea lui Harry din cartile/filmele Harry Potter poate fi considerata ca fiind genetica.
Greseala lui Dumbledore de a fi cazut prada ispitei puterii este umana.
Pe tine, ca si cititor, cartile/filmele te-au inspirat sa visezi.
II….. Din trecut, elevii ezitau sa citeasca carti groase alegandu`le in schimb pe cele subtiri.Insa de cand cartile Harry Potter scrise de Joanne Kathleen Rowling au aparut in librarii si au fost citite de elevi cat si de oameni maturi, a aparut “o generatie de cititori obsesivi si fara prejudecati fata de carti groase si actiuni complexe”. Puterea cartilor Harry Potter i`a facut pe fanii acestor carti cat si pe alti oameni sa citeasca mai mult si sa fie mai intelepti, mai sensibili “mai etici si mai constienti de ce inseamna ipocrizia si lupta pentru putere” dupa cum afirma si James Thomas, profesor de engleza la Universitatea Pepperdine.
Comentariu Redactor INGERasultau7: O idée concisa si originala. Puteai dezbate putin mai mult acest subiect daca tot ai plecat pe drumul lui insa ai exprimat foarte bine ideea. Foarte bine.
Comentariu Redactor Caesar: Iti scapa printre degete mesajul textului, asa cum ai incerca sa tii nisipul in maini. Totul se invarte in jurul universului Hp, si astfel, te rezumi doar la a comenta ceea ce
Inseamna aceasta serie. Eviti mesajul central pentru a nu gresi si astfel te indepartezi de punctul fierbinte.
|
01/08/2008 19:17 |
|
|
Caesar
Administrator

|
-
Bernard
Posibilitatea, spune J.K.Rowling, de a impartasi in sfarsit toate informatiile cu fanii este: a) o binecuvantare; b)o necesitate; c) o presiune; d) magica
solutia: a) o binecuvantare
Mesajul religios transmis in HP7 este , spre deosebire de celelalte parti: a)foarte important; b)ascuns; c)nemaiintalnit; d)esential
solutie: d)esential
Sacrificiul de sine este o calitate: a)rar intalnita; b)morala; c)inexistenta; d)subiect de carte
solutie: b)morala
Dragostea fata de aproape poate fi: a)nemarginita; b)inexistenta; c)conditionata de circumstante; d)vibranta
solutia: c)conditionata de circumstante
Curiozitatea lui Harry din cartile/filmele Harry Potter poate fi considerata ca fiind: a)indiscreta; b)auxiliara; c)primordiala; d)genetica
solutie: c)primordiala
Greseala lui Dumbledore de-a fi cazut prada ispitei puterii este: a)majora; b)justificabila; c)umana; d)un indiciu
solutie: c)umana
Pe tine, ca si cititor, cartile/filmele te-au inspirit sa: a)iubesti neconditionat; b)sa visezi; c)sa fii eroul/eroina propriei vieti; d)sa-ti faci prieteni; e)sa urasti; f)sa ai prejudecati; g) sa studiezi mai mult; h)sa scrii literatura; i)sa ierti
solutie: h)sa scrii literature
II…Comentati prin cuvintele voastre urmatoarea afirmatie: “Puterea cartilor a inspirat o generatie de cititori obsesivi si fara prejudecati fata de carti groase si actiuni complexe.” (maxim o pagina)
Eu ma aflu in situatia multora care au terminat de citit si chiar de recitit volumele potter-iene. Aceste scrieri intr-o oarecare masura monumentale au reprezentat pentru multi tineri ai generatiei actuale temeiul unui univers literar in formare sau dupa caz in deplina consolidare si chiar aprofundare. Ca si cititor nu ma pot mandri cu un vreun exces in materie de cititre dar pot afirma ca seria „Harry Potter” a fost poate pentru inceput unicul mijloc de-a duce la capat, din placere, sapte volume cu o cantitate informativa de luat in seama. Aceste carti m-au facut sa cunosc latura sensibila a universului literar si mai presus decat absolut orice – creativ.
Indraznesc sa cred ca si „confratii” mei lectori au trait mai mult sau mai putin acest sentiment. La o prima vedere te afli in ipostaza unei confruntari cu volumul excesiv de informatii ce salasluiesc intre paginile, dupa caz reciclate, al celor sapte volume scrise de J. K. Rowling. Dar de cum deschizi întâia pagina si o citesti – in paralel o si analizezi – descoperi o atractie deosebit pentru modul de scriere, pentru maniera incitanta de-a da curs unor evenimente ce asteapta, in fierbere, sa fie divulgate cititorului curios. Usor, usor descoperi ca ai ajuns la jumatatea cartii si poate si mai rapid si chiar cu parare de rau te descoperi in ipostaza de martor al sfarsitului de an scolar al ucenicului vrajitor.
In nespus de scurt timp descoperi ca mărimile spatiale se subjuga placerii de a citi iar sfera temporala te desparte de omenirea in care traiesti aducandu-te la timpul prezent al relatarii faptelor. Totul se cufunda intr-o pelicula vizual-mentala care succeda cu tărie sporita litera dupa litera, cuvant dupa cuvant pana cand imaginile ajung sa-ti redea in ansamblul lor informatia necesara.
Asadar, luand in seama citatul si asociindu-l cu cele evocate mai sus descoperim ca prezenta unor prejudecati cu privire la dimensiunile cartilor si complexitatea informatiilor nu reprezinta altceva decat reavointa.
In viziunea mea este impropriu sa afirm ca aceste carti au avut o vigoare asupra lectorului. Mai degraba noi, curiosii, am conferit acestor romane o valoare de mare insemnatate. Si nu este gresit ca am facut acest lucru. Iscusinta autorului a permis acest lucru.
Obsesivitatea cred ca se naste din placere iar placerea este marca a cunoasterii. Asadar cunoscand acest univers magic etalat cu atata sirguinta de autoare este lesne de inteles ca obsesivitatea – manifestata in termeni normali – isi gaseste bine locul in constiinta cititorilor aflati in plin proces cognitiv.
Prezentarea de mai sus am creat-o intr-o maniera subiectiva si deci ideile expuse in acest context sunt preluate dupa un etalon al convingerilor mele personale.
Comentariu Redactor INGERasultau7: Ai comentat din toate punctele citatul apoi ti-ai exprimat propria opinie cu incredere. Ai atins cele mai inalte cote ale interpretarii si totusi nu te-ai deprins de ideea textului. EXCELENT!!!
Comentariu Redactor Caesar: Intr-adevar, o lucrare de exceptie. Desi in mare parte te-ai concentrat asupra temei Hp, ai surprins bine ideea si ai adapta-o viziunii tale. Bravo !!!
|
01/08/2008 19:18 |
|
|
Caesar
Administrator

|
-
Death Eater
I
1d
2a
3a
4a
5d
6c
7b
II
“Puterea cartilor a inspirat o generatie de cititori obsesivi si fara prejudecati fata de carti groase si actiuni complexe.” Cartile sunt ceva magic, educativ, dar sunt menite pentru a iti deschide noi orizonturi, sa crezi in ce nu ai fi crezut vreodata, sa visezi mai mult, sa speri intr-o lume mai buna, sa te regasesti in acea poveste. Cateodata nu alegem o carte mai groasa sau cu o actiune mai complexa fara sa ne gandim prea bine, ci doar datorita prejudecatilor, care, pot fi infrante de placerea pentru o anumita carte, de extazul unui nou volum sau pur si rudimentar de o carte care te "vrajeste" prin tot ce descoperi citind-o.
Comentariu Redactor INGERasultau7:Este succinct dar in esenta corect. Insa puteai dezvolta putin ideea si sa indraznesti sa comentezi mai mult.
Comentariu Redactor Caesar: Un material bun, dar laconic. Ai tras cu dintii de el si s-a mai intins un pic. Pentru viitor sper la mai multe….
|
01/08/2008 19:20 |
|
|
|
|
|
|
Caesar
Administrator

|
-
Pussykatdoll23ŕ
I. Posibilitatea, spune J.K.Rowling, de a impartasi in sfarsit toate informatiile cu fanii este o binecuvantare.
II. Mesajul religios transmis in HP7 este, spre deosebire de celelalte parti, ascuns.
III. Sacrificiul de sine este o calitate rar intalnita.
IV. Dragostea fata de aproximativ poate fi nemarginita.
V. Curiozitatea lui Harry din cartile/filmele Harry Potter poate fi considerata ca fiind primordiala.
VI. Greseala lui Dumbledore de-a fi cazut prada ispitei puterii este umana.
VII. Pe tine, ca si cititor, cartile/filmele te-au inspirit sa fiu eroina propriei vieti.
II. Cartile reprezinta un mod de a te exprima. Autorii isi expun povestile pe care cititorii le trateaza dupa propria lor sensibilitate si gandire. In realizarea unei opere literare nu este pusa in joc numai fantezia autorului, ci si cea a cititorului care isi imagineaza diferite continuari ale actiunii, incearca sa ghiceasca ce urmeaza sa faca personajul. Astfel, acesta este cuprins in totalitate de carte, in fata acesteia este "obsesiv si fara prejudecati". Publicul cauta povestiri interesante, ce te fac vigilent pe tot parcursul actiunii. O carte poate da nastere altei carti. Inspirat de o naratiune, fiecare poate sa-si evidentieze talentul concepand o alta poveste ... si asa se formeaza arborele genealogic al cartilor. In concluzie, o carte nu este numai povestea unor personaje pusa pe hartie, ci un intreg proces de emotii ce se bazeaza mai ales pe imaginatia cititorilor.
Comentarium Redactor INGERasultau7: Ai plecat de la citat, ai exprimat ideea in sine dar ai uitat cel mai important lucru: pe Harry Potter. Trebuie sa comentezi cu privire la caracterul doar al cartilor HP si nu in general. Dar este corect.
Comentariu : Compact si la obiect, ca sa nu mai vorbim ca ai atins punctele forte ale cerintei. Dar totusi, trebuie sa iti exprimi un pic si propria opinie.
|
01/08/2008 19:26 |
|
|
|
Forum Rules:
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|
|
|
|
|